torsdag, februari 28, 2008

på hal is

Idag när solen började skina dammtorkade jag först ett fönster på övervåningen som var fyllt med färgade glas och sedan bestämde jag mig för att testa långfärdsskrillorna för första gången den här säsongen. Med Majken i vagnen och frukt i ryggan promenerade jag ner till Nolia området och starten på " Fårön runt" På med svårknytna kängor och sedan spänna fast skridskorna. Jag tyckte att det gick lite tungt och stappligt i början och tänkte för mig själv, är jag verkligen såhär dålig? Sen kom jag på att skydden satt kvar och när jag tog bort dom gick det mycket lättare. Mari som var ute med hunden är mitt vittne :)
Vintern i Piteå är inte så dum när man har lite utrustning och rätt kläder. Kanske testar vi loppet på söndag om det är bra väder. Då med syskonvagnen!

onsdag, februari 27, 2008

Håkan!


bild: aftonbladet

Glädjen var stor i morse då jag upptäckte att piteborna har fantastiskt god musiksmak. Håkan Hellström kommer till PDOL, framröstad som den mest önskade artisten på deras hemsida!
Ingen missar väl heller nya singeln " För en lång lång tid" som läpps 3 mars och nya plattan " Försent för Edelweiss" 26e mars. LÄNGTAR

nya ord

Idag bad jag Molly räcka mig ett bröstskydd, ni vet, en sån där man har i bhn som ska hålla mjölkläckage under kontroll. Jag brukar lägga ett under bröstet när Majken äter för att fånga upp det som rinner ur hennes mun.

- Kan du ge mig den där Molly ( jag pekar)
- Vad är det?
- Jag ska lägga det under Majkens haka så att det inte droppar mjölk.
- Jaha....Hakblöjan!

Skön tjej som mitt i all ilska och frustration som finns över att inte få bestämma precis allt glimtar till och briljerar med ett nytt ord eller en varm kram.

tisdag, februari 26, 2008

tack och lov för solen

Idag efter lämningen på dagis tog jag och Majken en efterlängtad promenad i solen. Den värmde upp själen som frusit lite under vintern och gav mig ny kraft inför dagens bokrea. Köpte lite böcker till Molly men inget i litteraturväg till mig själv ( dock påskservetter och ett linne) Det har blivit så att jag mest köper pocket, dom tar inte så stor plats och är lätta att läsa, eftersom jag ofta ligger ner blir hårdpack lite tungt att hålla uppe. Om jag köper nåt på bokrean till mig själv handlar det för det mesta om mat.

Gårdagens krokodilmöte gick bra och var intressant. Synd att ni inte var där men jag hoppas vi ses på föreställningen kära bloggkompisar! ( 24 timmar Berlin, Christinasalen lördag 15 mars kl 19.00)

Jag har precis kastat ihop en fantastisk fruktsallad och nu väntar övervåningen med sällskap.

söndag, februari 24, 2008

Nimbus äventyr


Molly med tungan rätt i mun på gympan

Idag har vi varit på havsbadets nya barnattraktion och aktiverat Molly. Hon tyckte att det var ungefär det roligaste hon någonsin varit på och sprang sprang sprang i två timmar ( och hoppade, gled, ramlade, klättrade naturligtvis) Jag hade lillasyster i bärsjal och satt mest i cafedelen som en lattemamma medan Johannes klängde runt med Molly. Men det var kul iallafall och massvis med barn och föräldrar som verkade trivas. Försökte samtidigt att inte tänka på alla härliga bakterier som måste frodas på ett sånt där ställe, fyllt med dagisbarn och deras päron.....

imorgon på krokodil

Kom och fika och lyssna till Reine Lööf från Riksteatern som berättar om föreställningen "24 timmar Berlin" Jag och Majken kommer att vara där och förhoppningsvis lite andra människor i olika åldrar också.

Så då ses vi imorgon då, på krokodil kl 19!

torsdag, februari 21, 2008

städa och planera veckan

Idag försöker vi skapa nya rutiner och bädda för roligare söndagar genom att städa och veckohandla. Torsdagar ska hädanefter ägnas åt sånt nödvändigt ont. Dammsuga, skura, diska, göra veckomatsedel och handla. Inte glömma törstiga växter och tvätten. Sova gott när allt är klart och vakna upp till fröjdiga fredag.

Tänk att det redan är torsdag, var tar dagarna vägen?

Förutom alla måsten som gjorts, har jag hunnit promenera med Jill och barnen på förmiddagen, äta sopplunch med Mari och Sanna och installera nya skrivaren. En effektiv, bra dag.

onsdag, februari 20, 2008

nytt 70-tal

Sitter nöjd vid datorn och skriver i mina nya jeans som ÄNTLIGEN kommit. Lite tight upptill men ändå perfekt storlek. Kul med en ny passform. Påminner om tiden på gymnasiet som jag tillbringade i fina nattlinnen, utsvängda jeans och broderier. Skulle ha dött för ett par sånna här då. Beställ nu ni som är nostalgiker!

Natten utan Johannes var ingen höjdare. Molly vaknade vid tolvtiden och var pigg och undrade om vi inte skulle gå upp. Majken vaknade också och ville äta men var täpp i näsan så henne fick jag nezerila och koksaltlösa och sen somnade hon om i famnen på mig. Klockan två somnade Molly om igen och då kunde jag såsmåningom slumra in jag också. Jag fattar inte varför hon vaknar på natten. Är det också typiskt för 3 åringar? Det har varit så ett tag nu, att hon vaknar. Nån som har det likadant? Hoppas iallafall att det är övergående, hon är nästan odrägligt trött på eftermiddagen och det resulterar i väldigt dåligt humör och det har vi tillräckligt av ändå. Tur att hon är världens bästa unge trots allt.

Hurra för onsdagar för då är det LOST. Nu kaffe och mörk choklad.

tisdag, februari 19, 2008

logistik

Idag är jag supermamman. Johannes är på kurs till imorgon så jag får sköta allt här hemma. Middagen är fixad och pengar till gympakursen uttagna. Disken urplockad och fruktsallad till kvällens tvtittande med amning står i kylen. Majken sover i vagnen och Molly ska strax hämtas på dagis. Därför har jag även passat på att ta en sväng på stan och köpt näsdroppar, handkräm och en ny mössa till Majken som vuxit ur den förra. När storan kommer hem ska vi mysa och läsa och inte stressa och vara arga ( hoppas jag)

Dags att kila, förskolan kallar!
pst:ni missar väl inte svt 1 kl 21.30- klass 9a ikväll!

måndag, februari 18, 2008

att komma överens med en treåring

Det finns ju nåt som kallas treårstrots och jag tror att Molly jobbar på det i nuläget. Hon har som vanligt hockups på att inte vilja klä på sig samt att slänga/gägga med mat. Och det blir inte lättare att hantera med en tvåmånaders i famnen. Hon är envis, stark och verbal, vilket leder till de mest bisarra situationerna. Det är jobbigt och frustrerande att bli så arg så många gånger per dag. Jag hatar själv att vänta och har superdåligt tålamod, vilket gör mig till en dåligt 3årsmorsa(nåja, det finns säkert värre)Ändå har vi såklart det bra också och hon gör mig stolt och varm och glad minst lika många gånger per dag. Upp och ner ner och upp.

Här är några exempel ur vår vardag:

Trevligt krokodilcafebesök med goda vänner. Molly leker glatt och obekymrat och vi fikar i lugnoch ro. När vi ska gå hem blir hon galen och arg och vägrar klä på sig overallen. Johannes tar ut henne till vagnen utan kläder och där inser hon efter ett tag att det är lite väl kallt utan kläder och tar på sig det som behövs. ( tack och lov att vi var två;)

Molly äter apelsin i lugnan ro på morgonen( när jag försöker amma och äta gröt samtidigt på undervåningen). När jag kommer upp trycker hon klyftorna mot det fina teakbordet och slabbar runt med juicen. Jag blir inte nöjd.

Vi ska till öppnis på morgonen. Molly springer runt naken. Jag berättar att det är dags att klä på sig. Hon vägrar. jag försöker klä på henne ändå, vilket är omöjligt. Jag går därifrån. Hon gråter och jag säger att om vi ska fara på öppnis så måste hon klä på sig. Hon vill klä på sig, men inget jag tar fram duger. Nej nej nej. Och jag blir såååå trött på tjafset. Tillslut hotar jag med att vi stannar hemma om hon inte ger sig. Såsmåningom sitter vi i bilen påklädda och klara. Nu återstår bara att få med henne FRÅN Öppnis....

Idag sa hon till mig att hon nog vill ha en lillebror istället. Det vore roligare. Jag frågade vad hon tyckte att vi skulle göra med Majken. Hon kan få vara med mormor, eller Mia tyckte storasyster. Eller varför inte morfar eller farmor och farfar?

Nu sover världens bästa Molly i sängen efter ha fått sig två tre sagor, utan bilder, till livs. Sov gott trollunge.

fredag, februari 15, 2008

äntligen bryggargatan

Ikväll går jag och Johannes ( och majken i släptåg) på Bryggargatan ( http://www.bryggargatan.se/) och äter deras goda tapasbuffe- Hurra hurra hurra! Jag håller tummarna för att lillskruttet sover och att vi kan njuta till fullo. Molly får lite fredagsmys med morfar.

Majken gjorde för övrigt en bravur idag när hon för första gången rullade från mage till rygg i ren protest.

Och jag har shoppat jeans ( Gina T), en jacka ( H&M) samt en klänning ( Indiska) idag. Med två barn i vagn. Det kallar jag bragd.

torsdag, februari 14, 2008

bästa hjärtevänner

Min bästa upptäckt idag ger jag i present till er ( om ni inte redan visste det) Kolla in alla braiga program SVT gör i efterhand på deras hemsida. Jag som ojjat mig över missade På spåret och Antikrundan mm mm glädjs över att kunna se allt när det passar mig, sådär på dagen när Molly är på dagis och Majken sover i sjalen. Jag som är lite efter i internetvärlden säger HURRA till denna fantastiska möjlighet. Idag såg jag tex "Tvstjärnan" som jag ju missade till förmån för LOST igår. Allt avnjuts på min nya bärbara sak som äntligen packats upp.

Alla hjärtans dag har flutit på i lugnt tempo. Molly och jag har pysslat med halsband och nu ser hon Pippifilm medan jag skriver och kollar runt på internet. Majken sover ( som vanligt) i sjalen. I kylen står ännu en fruktsallad och på köksbänken en ask Mercichoklad, allt för kvällens njutning. Jag har för övrigt shoppat en rosa kofta från Indiska på kupan idag som jag är väldigt eko-nöjd med.

Kolla in min nya länk " 24 timmar kvar att leva". Om du behöver ett bra presenttips till någon är detta kanske något.

Så var det dethär med middag. Nu är jag inte så sugen på att laga något. Men måste man så måste man.

onsdag, februari 13, 2008

jag överlevde

det var inte så farligt( med spiralen alltså), men nu går jag på ipren och väntar på att få hugga i mig en mumsig fruktsallad och sjunka ner i den där saccon jag pratade om. Håll tummarna för att fyran funkar, vi har kass mottagning och får ofta nöja oss med 1an och 2an vilket oftast är ok. Som igår tex. Var det någon mer än jag som såg den nya dokuserien "klass 9a". Svt när det är som bäst. I love. Sitter bänkad nästa vecka. Som sagt, fruktsallad och Lost. Johannes den skurken ska på Bryggargatan. Jag är AVUNDSJUK!

mot apoteket

och hämtning av spiral. Sen raka vägen mot mvc och insättning av densamma. Det känns nervöst. Men ingen återvändo. Hoppas att alvedonen slår in med full kraft. Kanske belönar mig själv med socker om det gör riktigt ont.

Ikväll hittar ni mig i saccon framför tvn tittandes LOST!

tisdag, februari 12, 2008

2 månader


Bvc-rapport

längd: imponerande 61 cm
vikt: inte lika imponerande men inom det normala 4800g
huvudomfång 38.8cm

Inte så stark i nacken men leende och sprattlande och lite prickig. Dagarna går fortfarande mest ut på att sova och äta.
Älskar att ligga på skötbordet och gillar trots idoga försök inte nappen.

måndag, februari 11, 2008

måndag med barnen

Besiktade bilen med båda barnen i släptåg. Majken sov och Molly frågade tusen frågor om allt spännande som fanns att se och höra. Bilen gick inte igenom så det blir ett besök till inom snar framtíd-kulen har etsat sig fast och måste lossas innan den kan kontrolleras. Inget större fel men lite irriterande. Sen blev det öppnis i tre timmar och Molly sprang omkring med en nött mjukiskatt och en hård sköldpadda som agerade hennes barn. Stora borgen i plast retar också fantasinerven och jag hörde henne surra för fullt för sig sjäv däruppe i ett torn. Hemma igen följde vanliga hemmasysslor som matlagning och klossbyggning och bebisbärande. Nu ligger stortjejen och sover och lillan sprattlar under babygymmet. Hon verkar bli en nattsuddare som sin far. Jag själv har grus i ögonen redan vid nio.

Imorgon 2 månaderskontroll. Upp till bevis Majken....

söndag, februari 10, 2008

oj då, redan söndag

Det har varit så roligt sista tiden. Fullt upp och mkt att göra, precis som jag gillar. Hoppas nästa vecka blir lika bra. Mycket möten som väntar på vårdcentralen samt ett besök på besiktningen med båda barnen i släptåg. Och öppnis är morgondagens höjdpunkt. Nu ska jag ta en promenad med lillan på stan. Lyxigt att det är öppet på söndagar numera. Kanske tar en latte när jag ändå är på gång. Har anmält mig som MeandI värdinna på nätet. Får se om nån hör av sig. Och om nån gör det, litar jag på att ni kommer och fikar på backevägen, kända och okända.

torsdag, februari 07, 2008

idag

Efterkontrollen avklarad. Det gick bra, allt var som det skulle. + 3 kg kvar till utgångsvikt och perfekt blodvärde och blodtryck. Nu är frågan om jag ska våga mig på en hormonspiral. Nån som har erfarenhet?

Hälsade på på jobbet och pratade sommar och soltroll. Vi får se hur det blir, men det kan bli ett manus och dramakurs i Juni. Dags att inviga den nya laptopen.

Majken har haft sina fina "Maribyxor" ( tack!)idag och sitter och snuttar på en nyinköpt napp/tutte i mitt knä. Vi kör med nappkampanj för tillfället och det går ganska bra. Har även köpt en ny deckare ( midvinterblod) och hoppas att jag kan fokusera på spännande läsning framöver.

Nu ser jag fram emot Antikrundan och en liten magnum vit ikväll.

onsdag, februari 06, 2008

Grattis ÄLSKLING!!!


Min fina man fyller år idag. Grattis på födelsedagen Johannes!
Kom hem så ska du få tårta och presenter och kramar :)

tisdag, februari 05, 2008

vårdcentralen

Idag har vi varit på vårdcentralen, jag och Majken. Hon har hostat hela natten och jag tänkte att det kanske var bäst att en doktor lyssnade på henne. Det gjorde han och sa att vi skulle komma tillbaka om det blev värre. Hoppas att vi inte ses igen sa jag och vandrade iväg med min lilla skruttunge.

Hon är iallfall inte dödligt dålig och äter och sover som hon ska. Nu hoppas vi på friskare tider.

söndag, februari 03, 2008

sånt som händer/ har hänt

snart måndag igen. Bäst i helgen var helt klart att få umgås med Danne, Lisette och Matja med flera. Önskar att vi hade mer tid, som vanligt. Men det var super att äntligen få se nykomlingen i familjen. Sämst är/var att Majken är så snurvlig och förkyld. Jag ger henne koksaltlösning och nezeril och det fungerar hjälpligt, men hon kräks slem och rosslar förfärligt emellanåt. Tycker att det är obehagligt med sjuk spädis och sover dåligt om nätterna.

Ser fram emot i veckan:

Att få träffa stockholmarna igen.
Att få äta semlor på fettisdagen.
Att Johannes fyller år på Onsdag ( tårta !)
Att vi ska ha lite kalasfest på lördag.

På pappret ser det ut som en bra vecka.

lördag, februari 02, 2008

varför skaffar man hus?

Sitter och tänker på att idag är det lördag och då får jag äta GODIS. Jag ska börja snart. En annan sak jag tänkt mkt på senaste tiden är, varför skaffar man hus när man är småbarnförälder. Man får ju såååå mycket mer utrymme att STÄDA. Jag kan säga att det ligger dammtussar blandat med leksaker, pärlor, ris, korv, bröstskyddsinlägg, blöjor, handdukar, tvätt mm mm överallt runt om de ca 140 kvm vi bor på. Och källarn är full med grejor i och utanför kartonger. Jag hinner inte städa-eller-jag prioriterar annat-eller-jag orkar inte helt enkelt. Sen vet jag att när den fina vita snön tinar upp kommer den härliga uppgrävda tomten att börja synas och projekt trädgård sätter igång. Och visst ja, vi skulle ju bygga dubbelgarage!

Pust

Men ok, jag gillar att bo i hus. Speciellt när det är skymning och man inte ser dammet på fönsterbrädan eller kökslampan. När man får tända en eld i brasan och plockat undan det värsta från golvet. Då känns det som att man klarar av uppgiften att hålla huset i gott skick. Men ibland undrar jag om det inte vore enklare att bo i en skogskoja, eller iallafall en mindre lägenhet? Sen kan man köpa hus när man blir pensionär och bara ska städa upp efter sig själv.

Och JA, vi kunde börja rensa bland alla grejer. Slänga, sortera och bära undan. Men det får bli en annan dag. En piggare dag.

fredag, februari 01, 2008

Favorit-mat och bak


Annas kakbok av Anna Bergenström

Har provat baka bland annat semlor, lussebullar och vanlig sockerkaka ur denna suveränt enkla, bästa kakbok. Man kan inte misslyckas med hjälp av Anna!
Igår tex slängde jag ihop en "Rörda kakan" och den tog alla som åt den med storm, inklusive mig själv.

Idag har vi ätit en god "mammas indiska curry" ur Leilas middagstips som vi fick i inflyttningspresent av Mari och Markus. Lätt,snabbt och gott är ledorden för fredagsmaten och det var verkligen den här rätten, prova själv.

2 vuxna och 2 barn:

1 msk curry
1 msk olivolja
500gr kött eller qournfärs
1 burk cambells naturella tomatsoppa
2 dl vatten
1 mango
1 banan
1 dl russin
1 dl kokosflingor
1 dl nötter

( sätt på basmatiris för 4 personer innan du börjar med curryn)
1. fräs curry försiktigt i oljan tills det börjar dofta, tillsätt färsen
2. när färsen är brynt, tillsätt tomatsoppasamt vatten, koka upp.
3. Tärna frukten, häll upp och servera med basmatiris.

Man kan rost kokosflingorna men det ides jag inte. Man kan även ha konserverade persikor till men det tycker jag är läbbigt. Lycka till!

nya jeans


Magen är inte som den en gång var, men nu har jag iallafall köpt ett par jeans från HM. Passar dom inte är det bara att skicka tillbaka dom. Hoppas hoppas hoppas!