söndag, februari 17, 2013

Livet nu o då

Igår bakade jag en kladdkaka och det fick mig att ( igen ) reflektera över skillnaderna mellan livet nu och tidigare.

I Piteå arbetade jag aldrig heltid. Som
mest var jag uppe i 80% tror jag, förutom en kortare period under graviditeten då jag jobbade heltid i projekt, där jag själv rådde över tiden. Jag hämtade o lämnade barnen på förskolan, lagade det mesta av maten och hade alltid hembakat fika på alla kalas. Jag skötte det mesta av undanplockandet och tvätten och hann också träna både på korpen och springa utomhus. Jag var aktiv i Teaterföreningen och skrev i Piteå- tidningen. Dessutom umgicks jag mycket med hela släkten och mina kära vänner. Vi renoverade även huset under samtliga 4,5 år vi bodde där.

Jag trodde nog inte att det var så stor skillnad mellan deltid och heltid. Men herregud vilken skillnad det är.

Med två barn, två heltidsarbetande föräldrar och lägenhet i närförorten till Stockholm är tiden fullmatad. Jag har precis lyckats med konststycket att få in träning i livspusslet ( påväg till och från jobbet ) och ett fungerande matsystem ( tack Linas matkasse!) och känner mig helnöjd med det. När vi firade Johannes födelsedag för några veckor sedan fanns det inte i min sinnevärld att jag skulle ställa mig och baka. Glatt shoppade jag bullar o tårta på affären.

Till viss del beror det naturligtvis på att barnen är större, att vårt liv inte kretsar lika mycket kring hemmet som tidigare med småbarn. Lägg till att vi bor mindre, att det mesta tar lite längre tid när man inte åker bil överallt och att de flesta vi träffar här lever ungefär samma liv som oss. Det gör att jag inte alls känner mig dålig eller otillräcklig. Jag upplever inte tiden som ett problem eller känner sorg över den förlorade stunden i köket. Jag har ett annat liv nu.

Vi bor tätt tillsammans. Barnen är fysiskt när oss hela tiden, men har sina egna kryp in om dom vill vara ensamma. Vi har vant oss vid förändringen i våra liv, från småstad till storstad, från deltid till heltid, från småbarn och bullbak till skolbarn och matkassar och alla hjälps åt.

Nu ser vi fram emot små och stora äventyr tillsammans. Vemdalen på sportlovet, åttaårskalas och påskäggsjakt och en veckas ledighet på påsklovet, kompismys ( för mig) i Paris i Maj, hela sommarlovet 2013( Piteå, Gotland?, Skåne?) och grädden på moset- Thailand nästa jul.


2 kommentarer:

charlotte sa...

Visst är det så , jag lever med halvtids jobb men känner att man inte räcker till ändå ibland , och inte bakar jag hellre alltid;) men bara man njuter medan livet går och ser på allt bra man har så får man styrka att leva vidare.
Vi skall oxå på sportlovet till Vemdalen kanske vi ses där i backen ;) vi här lov v9! Kram Challan

Hanna sa...

Hoppas att vi ses Challan, jag kanske slår en Whats´up signal :) Kram på dig!