torsdag, maj 24, 2007

Vattkoppor för dom som vill ha

Jag trodde första att det var ett myggbett ( i slutet av maj?) men i morse insåg jag det oundvikliga. Molly har fått vattkoppor. Hon och 14 andra från dagis sitter hemma med vabbande föräldrar.

Vattkoppor, varicella, är en av våra vanligaste sjukdomar. Den smittar redan innan man märker att man blivit sjuk, och därför kan en hel förskolegrupp eller skolklass lätt drabbas.
Det tar ungefär tio till tjugo dagar från tillfället då man smittas till dess att sjukdomen bryter ut. Man får vanligen röda utslag på överkroppen som sprider sig till ansiktet, armarna och benen. Efter någon dag utvecklas utslagen till vätskefyllda blåsor, som ofta kliar. Blåsorna spricker efter hand och lämnar kvar små skorpor, som så småningom ramlar bort. Man brukar inte få några ärr efter dem.
Vattkoppor orsakas av ett virus som heter varicella zoster. Viruset är mycket smittsamt och sprids i luften när man hostar, nyser och andas. Det är svårt att undvika att föra smittan vidare eftersom viruset sprids redan innan det finns tecken på sjukdom. Man är som mest smittsam från ett par dagar innan vattkopporna visar sig till ungefär fem dagar efter att de har börjat synas.
( läs mer på www.sjukvardsupplysningen.se)

Om det är någon som tycker att det vore lämpligt med lite vattkoppor nu och inte sen, är ni välkomna hem till oss för lek och smitta. För att vara riktigt säker bör ni komma i dagarna eftersom att smittorisken är som störst då;)

7 kommentarer:

yogamamma sa...

Ja, det kommer förr eller senare. Stackars Molly! Kliar väl som sjutton. Själv är jag hemma med lilltösen idag. Vi ärju hemma på torsdagar så det är ingen sjukdom som hållt oss hemma. Kram på er!

Marika

Zandra sa...

Stackars liten! Hur länge brukar det ta innan de försvinner? Du får iaf ge henne en "krya-på-dig"-Kram från mig!

Anonym sa...

Tack för erbjudandet, men jag tror vi skuter på sjukdom ett tag, har just varit jätteförkylda hela familjen... Friskna till snart Molly! Kram.

Anonym sa...

Jag fick vattkoppor som 28-åring då jag hade 16 grupper i veckan. Inkubationstiden räckte för att jag skulle lämna ett brett spår av smittade elever bakom mig i grupperna.
Usch vad dålig jag var, jag som trodde jag hade klarat av eländet som barn.

Maria Kvickström Enquist sa...

Tänkte faktiskt på vattkoppor idag och insåg att vi inte lyckats se till att smitta killarna nu när Martin ändå är hemma. Synd att vi inte bor närmare... För oss kommer det säkert när vi båda börjar jobba och ingen har lust att vabba 2X2 veckor.
Hanna, jag skulle verkligen behöva dig nästa vecka när jag ska ha drama i tre dagar med tema Linné!
Hur gör man?!

Krama "prickikorven" från oss i Rotan

Cissi sa...

Jag vill inte ha vattkoppor... tror inte att jag haft det nämligen, bara en, på armen när min brorsa hade det. Gills det ens?
Jag kommer inte och hälsar på, men är lite sugen på att se hur ni har det! Krya på dig lilla Molly!

Anonym sa...

Både bra och dåligt för Molly, att hon fått vattkoppor. Dåligt för att det inte är kul för henne, att vara sjuk, nu när försommaren står som fagrast och hon skulle behöva vara ute och ha roligt med dagiskompisar och andra kompisar hemmavid. Bra för att hon slipper få denna barnsjukdom som vuxen, då den ger ett värre insjuknande. Hoppas Molly inte ska behöva vara sjuk så länge till. Krama henne från oss i Åkersberga / Ingrid.